Sunday, March 27, 2011

FIREFLIES

Located at Kuala Selangor, 67km southeast of KL.

Kampung Kuantan is famous for its fireflies (Kelip-kelip in Bahasa Malaysia) dwelling along its river bank due to the berembang trees, or its scientific name Sonneratia Caseolaris, with open foliage, which is suitable for the breeding of the phosphorescent beetle.

Here is site of one of the largest firefly colonies in the world, stretching a few kilometres along the Selangor River. Travel upstream in a small boat or sampan or take a motorized boat at bukit belimbing and in the quiet darkness, you will see thousands of fireflies flickering like Christmas light lining.



Singgah makan malam kat warung ni.special food kat sini mee udang banjir n nasi korek-korek.yummmy so nice n sodap..harga ok besa2jer


Menurut pengayuh sampan perahu yang kami naiki, kawasan ini diusahakan oleh Majlis Daerah Kuala Selangor dengan TNB sebagai bapa angkat. Untuk melihat klip-klip, kena datang waktu malam mulai maghrib sehingga 11.00 malam. Lepas tu naik sampan bot dengan tiket RM 10 seorang. Pembahagian kutipan dengan MDKS ialah 60% MDKS dan 40% pengusaha bot.

Safety 1stt..life jacket..sbb jap lagi kena naik smpan tuk crusing tgk kelip kelip






Sapa ni???hehe ni laa kwn br jumpa kat kelip kelip tu.we share a sampan ngn fmly dia.sbb untuk tgk kelip kelip kena sewa sbuah sampan.so we r share laa ngn mamat iran ni.




Dikatakan spesis ini tidak terdapat di mana-mana lagi di dunia ini. Tapi ada juga yang kata ada di Brazil. Entahlah .Spesies ini hidup di kawasan pokok berembang sebagai sumber makanannya yang banyak terdapat di kawasan tepi sungai itu. Apa yang unik pada spesis ini adalah kerlipan cahaya yang dikeluarkan dari ekornya. Kata pengayuh sampan tu, kerlipan cahaya yang dikeluarkan oleh serangga ini adalah serentak pada setiap masa iaitu pada kadar 3 kerlipan sesaat. Dalam ribuan Kelip-kelip ini cahayanya bagaikan satu rentak yang bercahaya. Kelip-kelip berukuran cuma 6mm panjang. Kelip-kelip jantan mengeluarkan cahaya yang lebih terang berbanding yang betina untuk tujuan menarik perhatian Kelip-kelip betina. Jangka hayat Kelip-kelip ialah selama 2 hingga 3 bulan. Best juga berpeluang main-main dengan kelip-kelip tu bila pengayuh sampai berhenti dekat pokok berembang. Memang amazing n subhanallah.mula mula ingtkan LED mcm d ICty tp selepas pakcik yg bw smpan tu parking tepi pokok-pokok tu masyaallah,hebatnya kuasa ALLAh. Memang real kelip kelip tu ngn cahayanya.NICE n awesome!!





Getting There
The roads to Kuala Selangor are not of the PLUS highway kind, they are in good condition for the most part it isn’t however dual carriage way. This means the drive can be intimidating for those traveling on rural roads in Malaysia for the first time. For this reason it’s better to travel in the day light hours. So travel up on the Saturday afternoon check in, later that night enjoy the fireflies the next morning take a Sunday drive home.
From Kuala Lumpur via Sungai Buloh (Route 54) or through the North-South PLUS Highway, exit at the Sungai Buloh signboard and follow the signs to Kuala Selangor.
If driving does not sound good then are buses direct from the Pudu Raya Bus Station or from the Klang Bus Station close to Central Market (Pasar Seni).

Kedamaian~onie~pogie~Ketenangan
kuala selangor


Friday, March 25, 2011

ARCA


arca la pulakkk??for what??hehe let me xplain k..arca ni sbnar tuk menggambar karya akhir kami yang amik MINOR seni tari ni.so we hv to come out wth this scuplture. so kc nye arca ni kc wat simbolik kepada panari zapin. sblm tu kc citer sket pasal karya kahir kc.kc pilih zapin sbg basic or subject method nye.ok dari tarian zapin ni lah kc kembangkan karya ni. hehe tuk pengetahuan jugak tajuk karya kc ialah CINTA ZA'YU:)
OK jom tgk pa jd ngn arca kc ni. u guys komen laaa ok ke x.then nnti kalu nk tgk pameran nye dtg foyer panggung budaya,upsi 13april 2011 n show akhir pada 14april 2011.
ni ada pic pic the making laaa..slmat tgk!!:)


bahan-bahan yAng dI perlukan

silver spray

imulsion..sowiee xtau spelling

jarum peniti

gam uhu. mahal dh harga skng

silver ribon tuk anyaman

dawai halusAlign Center

surat khabar lama

dawai sbg bahan asas n guna paling banyak

the making..yuhuuuuuuuuuuu telitinyeee
its a take tim ni..kena saborrrr

cyok2 !!


ni la hasilnyeee!!!

dah bersongkok pak cik ni


basenye dr span cucuk bunga
anyaman simbolik kepada tikar mengkuang


berdiri megahnya arca CINTA ZA'YU
proud to be myself

terbaek!!! finally we hv done our

Scuplture

ni lah hasil keseluruhan dari kami
kc: CINTA ZA'YU
sammy: THE MELODIES
andy: JEPIT
jenny:SENSE OF BEAUTY
zura:BENANG-BENANG
niko:RI'BIRD

NANTIKAN KEMUNCULAN HASIL KARYA KAMI NANTI
TEMPAT:PANGGUNG BUDAYA,UPSI
TARIKH:13042011 (PAMERAN)
14042011(SHOW AKHIR)
JAM: 830MALAM
MEMPERSEMBAHKAN

SIX IN THE BOX
fragrance of movement
..............................................................................................

Sunday, March 20, 2011


Dah minggu ke sebelas dah cik onie oi…huhu lagi 3minggu ja pengajian aku kat UPSi ni. UPsi??Yup UPsi, Universiti pendidikan sultan idris. Lepas ni ujung bulan april dah final exam then I will Chowww to practical.insyallah kalu xder pa2 I will b at putrajaya presint 11(2), do my practical sna. Ok2 bukan nk citer pasal praktikal pun.saje nk citer pasal kami kami kami ni. Sapa lagi my lOvely friendz laa ANWAR N YOT. PoGIe xdilupakan jugak walaupun kenal pogie baru 4bulan. He make me happy n selesa berkawan.Boley dberi credit n puji DIA SGT BAIK..kannnnn..anwar n yot lak mmglaaa slalu make me happy.susah payah kami bersama.WHATEVA PEOPLE SAID WE GO FOR IT!!! Lantak korg lerr..janji kami bertiga bahagia..haha SGT cepat masa berlalu kan.tup tup kami dah final sem at univsty.mula mula kenal dulu masa kami sama-sma masuk UPsi, intake DEC 2007/2008 n tarikhnya 27Dec2007.

. Kami mula kenal masa mggu suaikenal d SITC, iaitu dewan besar kat Upsi. Me n Yot sme course living skill n different minor. Yot amIk MPV n I do perfomIng art(dance). anwaR lak course tekNologi maklumat n Minor dia TESL. spNJng kami kenal ni pun mcm-mcm pahit manis merajok sentap happy sedih suke duka kami lalui.lepas ni masing-masing dh nk g praktikal pastu posting ntah ke mana-mana kan. Tp org ckp kalu keep in touch Insyllah perhubungn tu xder laa hilang cm tu jekan.kalu ley nnti kami nk posting area yg sma. So weeknd boley laa kami mcm skng ni, kuar hangout, tgk wayang shooping sma-sma.its Fun!!!


sayanGI diRIMu dan harGaI duNIa anda

THANK bro.u make me happyJ~

klcc

Life is sweet KLCc version

memang lumrah kebahagian itu akan ada kesedihan...kalu tak ia tak panggil reality hidup

copied frm POgiee


A true friend is the one who picks you up when you fall

onie~pogiee~nwar

A friend

Is someone that is always their

A friend

Will always listen to you

A friend

Always has input to give


movie TIME..ITS greaT n awsOme !!!








cross Eye!!!! lawaK gileR!! ensOm x?


A friend
Will always stand by your side
A friend
Will never let you down
A friend
Is someone everyone needs



untuk renungan bersama oleh prof izz huznie idraqie
renung renungkan dan selamat beramal

Jika engkau berbakti kepadanya, dia akan melindungi kamu;
Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas balik persahabatan kamu;
Jika engkau memerlu pertolongan daripadanya, dia akan membantu kamu;
Jika engkau menghulurkan sesuatu kebaikan kepadanya, dia akan menerimanya dengan baik;
Jika dia mendapat sesuatu kebajikan (bantuan) daripada kamu, dia akan menghargai atau menyebut kebaikan kamu
Jika dia melihat sesuatu yang tidak baik daripada kamu, dia akan menutupnya;
Jika engkau meminta bantuan daripadanya, dia akan mengusahakannya;
Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta), dia akan menanyakan kesusahan kamu;
Jika datang sesuatu bencana menimpa dirimu, dia akan meringankan kesusahan kamu;
Jika engkau berkata kepadanya, nescaya dia akan membenarkan kamu;
Jika engkau merancangkan sesuatu, nescaya dia akan membantu kamu;
Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya dia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentinga persahabatan;
Dia membantumu menunaikan tanggungjawab serta melarang melakukan perkara buruk dan maksiat;
Dia mendorongmu mencapai kejayaan di dunia dan akhirat.

berhati-hatilah jika memilih kawan

~ustaz kc da bomb~

klcc