Monday, October 29, 2012

Alfatehah !

Dari Kiri allahyarham abg said..Kc..fitri..kak faeza..moon

Kenangan Kali terakhir  bersama arwah abg said.
alfatehah semoga aman Disana
Beliau telah pergi pada 27.10.2012
Beliau yeah Selamat dikebumikan di tanah perkuburan Jalan Ipoh batu
Doa Dan yassin ku hadiahkan buat arwah

Tuesday, October 23, 2012

men in black , ladies in red

Annual Dinner SMK BELADIN
Venue: RH HOTEL ,SIBU SARAWAK
Theme : red,white,black
Date : 22 oct 2012
Day : Saturday 
"Men in black, ladies in red"




Kc da bomb!! Emcee for dinner


miss eyvone n kc



friend till jannah


mr anep..mr kc..mr larrie

my mentor : miss sherly

miss cc n kc



Sunday, October 14, 2012

Nature is true


Nature is rarely ever wrong
Nature is beauty
Nature is moody


How beautiful is the Belief, when we belief in the ALLAH 
Nature is blue
Nature is green
Nature is every color possibly seen


Nature is beaming
Nature is dreaming
Nature is in every place
Nature is always with grace


A Memory of you, You the special one
Nature is mighty
Nature is strong
Nature is usually always right
Nature is smart
Nature always has the greater part

Nature is true
Nature is you
Nature is me
Nature will forever be free. 

...................jettybeladinsarawak..salleh..kc..afiwk....................

Saturday, October 13, 2012

Nyamannnn sikk buah dabai??



assalamualaikum dan selamat berhujung minggu kawan kawan. apakhabar?wahh gila skema tanye soklan..haha xg hoha hoha ker minggu ni. kc dok umah jerrr sbb lastweknd dah kuar g sibu n next week pun akan ke sibu lagi,so this week lepak umah je. dan ada benda bahru nk share ngn u guys..apakah??bukan benda actually,sebenarnya sejenis buah. buah apakah? hah buah dabai. dua tiga hari lepas ada sokrg kawan tnaye kc,penah x mkana buah dabai/. kc jawab buah per tuuuu. dia ckp buah tu femeskat area sarikei n sibu. then dia ckp buah tu warna purple kehitaman.nk jd cerita dan org cakap rezeqiekan td sokrg pelajar ajak mkn nasi kat umah dia, tup tup masa nk makan.dah tersedia buah DABAI .so per lagi.grab my nikon snapsnap. n xcited nk rasa.tadaaaaaaa rasanya agak agak cmner? my expectation sbnrnya rsa manis manis masam. setelah mencuba.rasanya xde manis xde masam. ada sedikit kelat dan rsa mcm mkn ulam kepahitan. base on my taste laaa. tuan rumah ckp mkn sbg ulam, makan dengan nasi. yg kami mkn td, buah tu dah digaul dengan garam halus:) tudiaaaaaaa gambar buah dabaikat bwh ni:)



buah dabai


 ikan tenggiri goreng



sup tulang sapi. orang sarawak panggil sapi xpanggil lembu. nyaman bah!


 hidangan yang disediakn oleh tuan rumah 
terima kasih daun keladi,ada masa mkn free lagi


 wow!!! pembuka selera kerabu mangga. sedap!



buah dabai

Di Sarawak sekarang, jikalau anda singgah ke pasar basah untuk membeli barang keperluan dapur, anda akan terlihat satu buah yang sebesar ibu jari berwarna hitam. Buahnya dikenali buah ‘dabai’. Kebiasaannya, buah dabai amat terkenal dan senang untuk diperolehi di kawasan pertengahan Sarawak iaitu Sibu dan Sarikei. Ternyata, buah ini menjadi favourite dan tidak asing kepada masyarakat Sarawak. Ini membuatkan ia sentiasa mendapat sambutan oleh penggemarnya sehingga ada yang sanggup membeli sampai berkilo-kilo.

Mengikut sumber yang tak sahih, buah dabai hanya boleh didapati di negeri Sarawak dan Brunei sahaja. Dalam bahasa saintifik, buah ini dipanggil sebagai Canarium odontophyllum. Bagi yang tidak biasa, buahnya tidak boleh dimakan begitu sahaja. Sebaliknya, ada cara  tertentu untuk membolehkan ia enak dimakan. Ketika buah dabai masih muda, ia kelihatan putih pada luarannya dan kemudian bertukar menjadi hitam apabila ia sudah masak. Isinya pula berwarna kuning. Bijinya pula berbentuk seperti bola ragbi tetapi bersegi tiga.

Bagaimana untuk menyediakan buah dabai.? Ia mengikut kreativiti penggemar masing-masing. Namun, kebiasaannya buah dabai direndam terlebih dahulu dengan air panas sehingga buahnya menjadi lembut. Kemudian, air panas dibuang. Seterusnya, ia sudah sedia untuk dimakan dengan bertemankan kicap ataupun garam. Mengikut penggemarnya, buah dabai terasa lemak untuk dimakan. Ini yang menyebabkan ia amat sedap untuk dimakan bersama nasi yang masih panas-panas. Selamat Mencuba.


sumber diatas kc amik daripada: http://mesejabdul.wordpress.com/2008/10/31/dabai-buah-tropikal-sarawak/

 terimakasih kepada syafiq sekeluarga 
menghidangkan makanan tengahari kami bertiga. semoga dimurahkan rezeqie yerk
salam menjulang sarawak
kc..ton..nita

Friday, October 12, 2012

meniti jalan kehidupan dari jiwa anak merdeka

"meniti jalan kehidupan 
dari jiwa anak merdeka"
persembahan sempena SAMBUTAN KEMERDEKAAN peringkat NEGERI SARAWAK
bertempat di : 


team tarian from samarahan. rejang bueh.nice costume

cikgu cikgu yang bertanggungjawab menjayakan pentomen.sepakat membawa berkat

adik adik yg turut menjayakan pentomen. proud of them. they make audience touching
they r frm SK TAMBAK,SK PUSA, SK KALOK.

kc?? on screen

silat team frm SMK METHODIST SIBU

our pahlawan. SMK PUSA

PKBM skuad

works as a team!!! our great n awsome educator yg terlibat dalam menjayakan pentomen
meniti jalan kehidupan dari jiwa anak merdeka
we r from SMK BELADIN,SMK PUSA,SK KALOK,SK PUSA N SK TAMBAK











latihan bersama di dewan SMK Pusa

prob.....credit to En muliady for a great job





take 5 for briefing

lovely kids.missing u guys





sesi latihan sebelum show sebenar
practise make perfect~!







full dress rehearsal













berkumpul sebelum ke SMK Pusa untuk latihan 





untuk ke SMK PUSA kena naik ferry seberang sungai or crossing BATANG SARIBAS


pelajar pelajar SMK BELADIN yang terlibat seramai 29 org

meet my friends.we r frm UPSI dan jurusan MINOR SENI TARI yang sama
punit..ebi ..kc
bangga sebab dapat berkongsi ilmu dengan pelajar apa yang telah dipelajari

100 plus! before show.taklimat terakhir dan kata kata semngat 

friendship nvr end
sama sama gila gila
harap ada peluang lagi untuk kita berkolabrasi untuk show akan datang

SMK BELADIN team

friends till jannah. TERIMA KASIH kerana memberi sokongan!!!!
and always support me
sara..nita..ton

watak sebagai orang kampung.bangga sama kamu gurl

show time. have fun and enjoys










my part! pengajak terakhir:) alhamdulillah semua berjalan dengan lancar. terima kasih kepada semua guru gur u,pelajar pelajar dan semua yang terlibat secara langsung mahupun tidak. terima kasih juga kepad yg memberi komen dan pujian atas persembahan kami.we know we can make it!
 usaha tangga kejayaan.
kepada pelajar pelajar minta maaf sekiranya ada apa apa kekurangan dan keterlanjuran kata sepanjang sesi latihan diadakan
bangga sama kamu semua 
SMK BELADIN..SMK PUSA..SK PUSA..SK TAMBAK..SK KALOK
sekian,terima kasih
"meniti jalan kehidupan dari jiwa anak merdeka"