assalamualaikum dan selamat berhujung minggu kawan kawan. apakhabar?wahh gila skema tanye soklan..haha xg hoha hoha ker minggu ni. kc dok umah jerrr sbb lastweknd dah kuar g sibu n next week pun akan ke sibu lagi,so this week lepak umah je. dan ada benda bahru nk share ngn u guys..apakah??bukan benda actually,sebenarnya sejenis buah. buah apakah? hah buah dabai. dua tiga hari lepas ada sokrg kawan tnaye kc,penah x mkana buah dabai/. kc jawab buah per tuuuu. dia ckp buah tu femeskat area sarikei n sibu. then dia ckp buah tu warna purple kehitaman.nk jd cerita dan org cakap rezeqiekan td sokrg pelajar ajak mkn nasi kat umah dia, tup tup masa nk makan.dah tersedia buah DABAI .so per lagi.grab my nikon snapsnap. n xcited nk rasa.tadaaaaaaa rasanya agak agak cmner? my expectation sbnrnya rsa manis manis masam. setelah mencuba.rasanya xde manis xde masam. ada sedikit kelat dan rsa mcm mkn ulam kepahitan. base on my taste laaa. tuan rumah ckp mkn sbg ulam, makan dengan nasi. yg kami mkn td, buah tu dah digaul dengan garam halus:) tudiaaaaaaa gambar buah dabaikat bwh ni:)
buah dabai
ikan tenggiri goreng
sup tulang sapi. orang sarawak panggil sapi xpanggil lembu. nyaman bah!
hidangan yang disediakn oleh tuan rumah
terima kasih daun keladi,ada masa mkn free lagi
wow!!! pembuka selera kerabu mangga. sedap!
buah dabai
Di Sarawak sekarang, jikalau anda singgah ke pasar basah untuk membeli
barang keperluan dapur, anda akan terlihat satu buah yang sebesar ibu jari
berwarna hitam. Buahnya dikenali buah ‘dabai’. Kebiasaannya, buah dabai amat
terkenal dan senang untuk diperolehi di kawasan pertengahan Sarawak iaitu Sibu
dan Sarikei. Ternyata, buah ini menjadi favourite dan tidak asing kepada
masyarakat Sarawak. Ini membuatkan ia sentiasa mendapat sambutan oleh
penggemarnya sehingga ada yang sanggup membeli sampai berkilo-kilo.
Mengikut sumber yang tak sahih, buah dabai hanya boleh didapati di negeri
Sarawak dan Brunei sahaja. Dalam bahasa saintifik, buah ini dipanggil sebagai
Canarium odontophyllum. Bagi yang tidak biasa, buahnya tidak boleh dimakan
begitu sahaja. Sebaliknya, ada cara
tertentu untuk membolehkan ia enak dimakan. Ketika buah dabai masih
muda, ia kelihatan putih pada luarannya dan kemudian bertukar menjadi hitam
apabila ia sudah masak. Isinya pula berwarna kuning. Bijinya pula berbentuk
seperti bola ragbi tetapi bersegi tiga.
Bagaimana untuk menyediakan buah dabai.? Ia mengikut kreativiti penggemar
masing-masing. Namun, kebiasaannya buah dabai direndam terlebih dahulu dengan
air panas sehingga buahnya menjadi lembut. Kemudian, air panas dibuang.
Seterusnya, ia sudah sedia untuk dimakan dengan bertemankan kicap ataupun
garam. Mengikut penggemarnya, buah dabai terasa lemak untuk dimakan. Ini yang
menyebabkan ia amat sedap untuk dimakan bersama nasi yang masih panas-panas.
Selamat Mencuba.
sumber diatas kc amik daripada: http://mesejabdul.wordpress.com/2008/10/31/dabai-buah-tropikal-sarawak/
terimakasih kepada syafiq sekeluarga
menghidangkan makanan tengahari kami bertiga. semoga dimurahkan rezeqie yerk
salam menjulang sarawak
kc..ton..nita
2 comments:
Kalau kt Semenanjung ada ke jual buah dabai ni ek?
Ijul..rasa ya tak ade laaa.hehe
Post a Comment