Saturday, June 4, 2016

MAJLIS PERASMIAN OLEH TPM

MAJLIS PERASMIAN SMK BELADIN, BETONG, SARAWAK OLEH YAB DATO' DR AHMAD ZAHID HAMIDI, TIMBALAN PERDANA MENTERI MALAYSIA, MERANGKAP MENTERI DALAM NEGERI PADA 3 MEI 2016






























PENGALAMAN PALING NGERI



Bahaya lipan kepada manusia
Lipan ialah haiwan dengan gigitan berbisa. Sengatnya sangat menyakitkan dan apabila terkena akan menyebabkan bengkak, kesejukan, demam, lemah tubuh namun kebiasaannya tidak membawa maut. Sengatnya sangat berbahaya kepada anak kecil dan juga mereka-mereka yang alah kepada sengatan lebah.
Sekiranya disengat lipan yang bersaiz lebih besar, akan menyebabkan anaphylactic shock  bagi sesetengah orang. Sengat lipan yang bersaiz kecil mungkin tidak menembusi kulit.
Simptom
Antara simptom yang muncul setelah disengat:
Kesakitan yang amat sangat, setara dengan saiz lipan yang menyengat.
Bengkak dan kemerahan (redness)
Sakit dan bengkak di kawasan yang disengat
Sakit kepala
Berdebar-debar
Rasa loya, mual, muntah-muntah
Keresahan
Kegatalan dan rasa panas (burning sensation)

aduihhhhhhhhhhhhhh!sesiapa yang pernah merasai pengalaman ngeri kena gigitan lipan ni mmg sgt sakitttt.jam dah dekat pukul 3 baru je nk tarik blanket tetiba rasa macam ada pisau menghiris kaki.apa lagi tersentak bangun ingatkan ada blade atas katil.lepas tu apa lgi terus terfikirini mesti lipannnnnn sebab ini kali kedua kena sepnajng di perantauan bumi kenyalang ini.huh! cabaran mengajar luar pedalaman srwak kan. okeh lepas dh sakit ya amat terus bangun capai cream utk insect tu. terus sapu dan masa yg sama MISI mencari sang lipan durjana tu laa sbb misi dan visi nk bunuhhhhhh gerammmmmm sbb kali kedua kena
tapi kali ini memang rare. dia punya penangan luar biasa drpda yang 1st kena .

ini ada mcm dua bekas kesan gigitan lipan.nampk col tp ya allah punyalah sakit mcm kena hiris dgn pisau tajam zappppp

 kemerahan pada kesan gigitan dan mulai bengkak

 this is LIPAN !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! akhirnyaaa  jumpa jugakkkkk
tak tau nk klasifikasikan jenih apa tp membara la jugekk.mungkin persekitaran tempat tinggal yang rumah kg yg kalau air pasang penuhlaa air kat bawah rumah.so just imagine la kan rumah sewa cmna.


 kemerahan dan gatal gatal selepas beberapa minit kena sengatan
mak datokk oiiiiiiiiiiiiiiiiiii gatal nya sgt sgt sgt tidak selesa

 bengkak di seluruh angggota badan dan kemerahan


lepas dh agak melampau kemerahan dgn bengkak seluruh bwh terus ke klinik kesihatan.yeap hanya ada Klinik kesihatan ja dlm Kg Beladin. tq MA sbb sentiasa stndby jika ada emergency case ni.so tgh pagi pagi buta almost 4am trus ke klinik and ke rumah MA untuk bg rawatan.huh sakitttttttt 
 pengalaman awal pagi ketuk rumah MA untuk dapat kan rawatan.1st kena dekat lengan tangan tak seteruk kena kali kedua ni.just merah skit.yang kali kedua ni mmg bengkak abis satu badan.cepat gilaaa merah tu merebak.

 dah sampai klinik MA terus pasang drip kat tangan. then dia inject apa ntah ubat .byk jugak laaa ml yang di masukkan then apa lgi kena laa rest a while.sepanjg 4 tahun  kat Beladin tu ini la kali pertama kena rest kat atas katil Klinik .huh...terus rsa mcm nk pitam..lepas dah bebrapa jam rest..bengkak bengkak dan makin surut dan merah pun dah kurang..



maka berehatlaaa seketika di katil klinik kesihatan Beladin 
tq MA Hamizan atas keprihatinan merawat saya
so pesana ringkas khidmat masyrakat sebelum tido chrck properly atas bawah tepi depan belakang katil or tilam termasuk bantal blaket selimut dan sewaktu dengannya supaya tidak ada mahkluk lipan ni menyembunyi kan diri dan mecari mangsa sengatan nya..
this is pengalaman paling awesome sepanjang mengajar di Beladin selain metal carpals sebelah kanan crack 2tahun lepas. sekian ! jaga diri ye dimana jua anda berada
kamekSYGsarawak
.................................................

Monday, April 25, 2016

PERTANDINGAN MEMASAK SEKOLAH MENENGAH PERINGKAT BAHAGIAN BETONG 2016

SALAM MANIS dari cikgu 
pertandingan memasak sekolah sekolah men bahagian Betong telah di adakan di SMK Datuk Patinggi Kedit Betong pada 19 april 2016
tema pada tahun ini ialah 
MENU SIHAT : SAJIAN ISTIMEWA IBU SAYA
 untuk penyertaan kali ini terdapat 4 buah sekolah yg bertanding
antaranya ialah tuan rumah sendiri
SMK D P KEDIT
SMK SPAOH
SMK BELADIN
SMK ST AUGUSTINE 
pertandingan di adili oleh 2 orang hakim iaitu daripada 
tenaga pengajar KV Betong








 gelagat chef chef remaja SMK BELADIN

 chef dari SMK D P KEDIT



 chef chef daripada smk st augustine



 chef remaja dari smk spaoh




 juri sedang menilai hasil masakan daripa smk st augustine


 ucapan perasmian oleh tuan pengetua smk d p keidt




 wakil daripada SMK ST AUGUSTINE

 wakil daripada SMK SPAOH

Wakil tuan rumah SMK D P Kedit

majlis penutupan di rasmikan oleh pengetua SMK D P KEDIT dan keputusan rasmi di umumkan serta penyampaian hadiah kepada pemenang
keputusan rasmi peringkat bahagian ialah
JUARA: SMK BELADIN
N.JUARA: SMK ST AUGUSTINE
KETIGA: SMK SPAOH
KE4 : SMK D PATINGGI KEDIT
tahniah buat semua

Tahniah dan Syabas buat guru pembimbing cikgu saidatul serta  anak anak ku Faidzah, Pasihah dan Tricia dari SMK BELADIN yang berjaya menjadi JUara kali dan mewakili bahagian Betong ke peringkat Negeri Sarawak pada 23 april 2016 di SMK Matang Jaya Kuching
FLY BELADIN FLY HIGH
WE KNOW WE CAN MAKE IT
.................................................................................