Tuesday, December 6, 2016

HO CHI MINH TRIP day 2

hola sambung lagi 
hehe ni trip pada hari ke2 kami di ho chi minh city
kami amik pakej 1 day tour ke Mekong Delta atau Sungai Mekong
bayaran??? murah je per person
kami amik pakej ni kat Hotel yg kami stay,lepas breakfast tunggu je kat lobby hotel then ada tour guide mai ambik kami ke coaster
oh bayaran sokrg USD12 shj.kami ada juga tnya tnya frm malaysia nye pakej sehari utk ke tempat yg sma tau dak diorang minta berapa sokrg?? RM 260 seorg .perghhhhhh nasib x amik yg dr agen malaysia tuh.so USd kalau p ke RM dalam RM54 cmtu je.so Rm200 buleh buat shopping mcm mcm boleh angkut bawa balik.
so kalau xde agen mana mana frm malaysia pun kat hotel mmg ada pakej pakej ni
ok kami bertolak lepas breakfst frm hotel
kami 4 org join dgm grup lain
so 12 org dalam coaster kami tu


all the lepas sejam kami stop toilet break, journey nk ke Mekong tu dlm 2 jam perjalanan

 tadaaaaaaaaa sampai jetty.so kena tunggu turn utk trip kami.sebelum smpai ke jetty all the way akan nmpk padi padi very nice view kiri kanan perjalanan



ni la boat boat utk ke tour Mekong delta tu, kami ada cruise ke 3 island iaitu dragon,phoenix and turtle island.so kami akn di bawa ke island island dan ada xtvt kat sana.








 bersama tour guide dan geng geng yg sama trip dengan kami

 selesa juga naik ni.sebab grup kami 12 org so kami naik coaster je. ada group yg ramai diorang naik bus


 ni tempat persinggahan mula mula.ada jual air ,keropok, kelapa muda dan rakan rakannye

 take a pic while waiting 
 hah cuaca mcm panas jugak laa kat sini so boleh laa beli topi topi ni sblm cruising


 menikmati sungai ni , tp ni besar mcm laut pun ada. feel mcm kat sarawak pun ada gak sbb sungai mcm lebih kurang je.hehe

 1st island kami smpai kami di bw ke tempat madu. so kat sini kami di smbut dengn hidangan lemon honey. pastu ada juga kerepek pisang, kacang manis madu. semua yg di buat dari madu lebah.


 selamat menikmati ya.freee ni termasuk yg bayar usd12 td tu. so hilang haussss

 then kalau berminat belila madu vietnam ni. 1botol VNd 100,ooo. sama rm20, beli 5 percuma satu botol.

 next lepas minum honey lemon kami terus jalan ke dalam island tu..all the way ada org jual mcm mcm produk local,beg,baju, kraftngn, souvenir 

 ni paling best, kami di jamu pulak dgn buah buah tempatan diorang. sambil mkn buah buahan tu ada pulak nyanyian life dgn instumental music local vietnam. layannnnnnnn smbil mkn buah.


 fresh and terbaik dr ladang buah buahan yg di hidangkan. memang skeliling tempat tu penuh dengan pokok poko buah buahan.kira jalan dalam tu mcm jalan dlm kebun buah. 

 penyanyi tu tengah dok syok nyanyi walaupun kmi x paham but its nice music

 yeayyyyy ni yg kami dok tunggu lepas mkn buah jalan kaki lagi then jumpa laaaaaaa perahu perahu ni.so berempat cun utk sampan kami. topi tu pinjam je dr pendayung sampan.satg smpai bagi balik

 so layan je. mmg busy p mai p mai perahu ke sampan.mana mana jelaa haha pastu ingt pendayung tu akan puji puji kat kita ensom la cantik la then smpai dia boleh plak mintak tips.haha padahal dah termasuk pakej usd12 tu td.so kalau ampa rasa nk bg bglaaaa. haha i bg senyuman n say tq je kat pendayung tu.

 ada makcik jual buah buah lepas naik dari smpai tu.so kena jalan kaki lg. so jalan smpai ke jetty utk next island pulak.
 had ni menarik.stesen minyk utk boat kapal perahu ni. 

 next island kami p tempat buat gula gula kelapa.so masih gunakan cara tradisonal. ni proses pembuatannya. tu kepala muda di perah utk ambil santan

 ni yg dh siap di potong jd gula gula kelapa. ada byk flavour diorg buat. panda, peanut, plain and choclate

 ni pic grup kami.hehe :) nica to meet u allllll
next we go for lunch at another island. yeap!!! ussd12 tu juga termasuk lunch yer. so for muslim ofcoz kita akan go for vegeterian meal.jommmm makan timee


 ni hidangan extra kami order. like siakap goreng laa harga 190K dong. dalam rm lebih kurang rm36 seekoq share 4 org mkan.
 ni pakej yg usd12 tu. nasi putih tauhu sayur,pastu ada special food diorg, mcm kulit popia tu ,kulit tu diorg panggil rice paper. so rice paper boleh letak sayur sayur gulung n cicah sos cili n ngapppppp
kat island tempat mkn ni mcm mcm lndskap ada. so lepas mkn boleh la jln jln snap pic.




 opssss buaya pun ada haha yeap sbb kat menu kad diorg ada menu buaya.so rasanya buaya ni di ternak tuk menu masakan la kot.hehe exotic

 hah kalau nk santai santai lepas mkn boleh laa rilek kat buaian ni.smbil tunggu biat n ke tempat lain

 semua dah kenyang.so kami pun gerak balik ke jetty. kira jam 4pm kami dh bertolak balik ke Ho chi Minh city balik. sgt berbaloi dgn USD12 tu . awek mexico sebelah i tu hotel dia usd 10 je.so kena pndai pndai tanya la pakej tu. cdgn i mmg amik je pakej frm hotel or travel agen kat vietnam lg berbaloi dan murah.
 balik hotel rest rest mlm kami keluar ke pasar malam lagi. pasar malam tu best dan sgt murah

 sebelum ronda ronda pasar malam kami singgah mkn kat muslim restoren MusaKarem. harga lebih kurg je dgn mana mana kedai muslim food ni.


 nasi goreng ikan masin VND 70K..so lebih kurang rm16 hengget sepinggan


 durian pun ada . buah buahan mcm mcm ada di jual

 ni antara barangan yg di jual d pasar malam. baju seluar kasut handbeg telekung kain pasang tudung mcmmcm ada. RM pun di terima so dont worry kalau duit DOng dh abis.

 haha hasil tangkapan malam kedua kami. hehe penuh kiri kanan 

so, balik tidoqqqqqq. tunggu ya next day hari ke 3 pulak kami p mana?hang p mana p mana. hari ke 3 kami xplore bndr ho chi minh. mcm xplorace sbb kami jalan kaki je ke sana kesini.but awesomeeeee.dpt tgk mcm mcm kat bndr saigon tu. ok esok sy smbung lg yer.

1 comment:

EH - Ekslamasi Holistik said...

Patutlah entri bertajuk trip gamble ye KC. Baru faham...