Wednesday, August 17, 2011

ObseRVe!!!

Last observation hari ini..hopefully semua berjalan dengan lancar. Hari ini cikgu kc nk mengajar bab pemakanan dan pengurusan sajian iaitu chapter pertama DIET seimbang. Suke bab bab makan ni. So harap lancar lah penyampaian untuk anak2 murid ERT tingkatan 1 R. semua studnt perempuan je dalam kelas. So senang lah skit nk mengawal kelas. Eh eh tp tak semua yerrk student perempuan ni ok. Sumetime ada jugak yang kena bagi perhatian lebih. Ok check list before masuk kelas nnti

1. Slide power point siap

2. Alat bantuan mengajar – cikgu kc bawa susu ducth lady, roti gardenia, lemon, biskut

3. Peralatan untuk aktiviti pengukuhan murid – dah siap lukis n warna

4. Lesson plan – offcourse awal awal dah buat

5. Vocal – appearance ( pakai baju chef hr ni mengajar) – personality – prepared!

6. Lain lain – marker pen,buku teks, lcd projector



alang alang dah mengajar diet seimbang, cikgu kc nk share ngn kamu semua

TABIAT MAKAN YANG SIHAT

ü kurangkan pengambilan makanan

a) Gula – menyebabkan kerosakan gigi dan kegemukan

b) Garam- menyebabkan penyakit tekanan darah tinggi

c) Lemak- menyebabkan penyakit jantung dan kegemukan

ü Lebihkan makanan berserat, buah buahan dan sayur sayuran untuk bekalan vitamin dan garam mineral.

ü Minum air secukupnya dan kunyah makanan dengan sempurna

ü Mengamalkan makan ikut masa

ü Mesti mengambil hidangan utama iaitu sarapan, makan tengah hari dan makan malam

ü Remaja memerlukan sumber makanan yang memeberikan tenaga kerana mereka lebih aktif

cikgu kc lukis n mewarna nih.cantik x??

alat bantuan mengajar hari ini
bangunnnnnnnnnnnnnnnnnn....assalamualaikum cikgu!!!

No comments: