Sunday, November 30, 2014

NASIK MINYAK FREE

Walimatulurus
alhamdulillah dan tahniah buat pasangan adik farhana dan hubby adik farid yg telah melangsungkan majlis perkahwinan mereka di kediaman raja sehari perempuan adik farhana iaitu adik my budy Farizul aka ARixx, kawan sahabat rakan seperjuangan di Upsi dan merangkap housmate dan romate d Kolej zaba ,Upsi. sekali lagi terima kasih sbb mkn free hari ni
30 november 2014
majlis berlangsung di
3813 Kampung pokok Jenereh, 13300 Tasek Gelugoq,Seberang perai utara, penang!ni terbawa Dslr so pa lagi tembak tembak pengantin ats pelamin sat na.sebelum tu ni pantun utk pasangan pengantin

Beli gula di pekan baru
Berbalut kertas merah kuning
Sila-sila pengantin baru
Dua sejoli jalan berganding

Di dalam dulang berisi sagu
Sagu dimakan burung merpati
Jangan bimbang jangan ragu
Hidup baru kini menanti


 tudiaaa kita selfie walaupun panaih lit lit kan

 tq my dear bff arixx sudi jemput kc makan kenduri adik hang


rogilaaa kan p kenduri tak amik gambaq dgn pengantin

 i love pelamin! nice simple cute warna black n white sgt suke!
less is more
i pun nnti nk buat cmni.idea sendiri je xyah dok tempah bagai. insylllah 
ang bila lagi??? tudiaaa ayat POwer selalu org dok tnya
isyaallah
ada jodoh tahun depan naaaa ceq jemput ampa semua mai kenduri ceq 
kan arixxx.....tahun depa kita pakat naik pelamin naaaaaaa
ni pantun yg sesuai

Kain baldu kain bertekat
Dibawa orang dari Melaka
Sudah berpadu kata sepakat
Kalau jodoh bertemu juga
 bunga tangan cantik and sweeet warna nya

ini WAjib laa kan WEFIeeee yuhuuuuuuuuuu
monopod tu sebagai aksesori zaman la ni dan gadget yg semua org ada.
kaou ado?yeap i pun ada jugak

 ni comey comey kad n guest book 
ucapan utk pengantin,boleh jd kenangan terindah coretan dan ucapan dari tetamu yg hadir tulih dlm guest book tu

ok dah kenyang !apa lagi sekian terima kasih buat Tuan umah naaaa.
kasut tu sekadar hiasan
main snap je td. rasa ada soul kat situ
........................................................................
Buah rambai tumbuh dihutan
Dihujung ranting buahnya lebat
Mari beramai kita doakan
Semoga majlis mendapat berkat

.....................................................................

Thursday, November 27, 2014

GETE KEPUK LEKOR

kepuk lekor memang x boleh lari kalau sebut pasai terengganu kan. hah buka kepuk lekor je kueh Akok pun sgt pemes kat tganu. dah la ceq suka ya amat. so tepi jalan byk ja depa dok juai.
apa lagi benti kereta turun p beli mkn panaih panaih sedap ya amat
so delicious bohhhhh


 ada pelbagai flavour kuih akok ni upanyaaa

 had ni pun sedap gak kuih dia nk rasa mcm dangai skit. paling suka had garing sedaoooooop 

 tudiaaaa kepuk lekor baq ang
last day atau hari last kami bercuti kat ganu , kami p tempat perusahaan buat keropok lekur
apa lagi jom tgk kami sama naik dok gelentiaqqq org kedah kata
org ganu sebut GEtey 

 puan ni la empunya kedai buat kepuk merangkap mak sdare kawan yg dok ganu had kami p umah dia

 isi ikan fresh di kisar terlebih dahulu

 ni tepung sagu

 air panas utk rebusan setelah siap gentel

 fresh from avon tudiaaaa baru angkat dari rebus
makan had tu saja pun boleh

 kami dah mula gentel kepuk lekor

 sebelum di getey kena buat bula ikut sukatan yg standart

 cikgu ton semanagat nih

 ready nak rebuih yg dh siap gelentiaq


 hahahah Tuan tanah pun x mau lepas peluang buat kepuk lekor

 hasil kami yg 1st time try dok gentl kepuk lekor






 memang terbaikkkkkkkkkkkkk!!
rasa sedap xmcm kot tempat lain.fresh from Ganu ni memang rasa isi ikang je.kalu kot tempat lain beli kepok lekor rasa liat sbb tepung byk.had ni mmg terbaik dan sedap.dua tiga hari bawa blik kedah still fresh n lembut masa makang

 tu diaaa jenis jenis kepuk lekor yang di jual
satu lagi nama kedai ni kalau p ganu area PAKA
boleh mai beli
keropok lekor SRI PAKA

 sos yang sedap rm10 sebotol

 tudiaaaa siap dah ready tuk di jual
rm1 je sebatang

 mai mai mai beli sehinggit je sebatang
pengalaman yg sgt manis dan best
syiokkkkkk dpt buat sendiri 
semoga ketemu lagi
Ganu Kite best ever place to stay and vacation
happy holiday 
..................................................................................................................



T'GANUUUU KITEEE BOHHHH

cuti sekolah kembali.yeayyy student syiokkk cikgu pun happy. tahun ni cuti sekolah,jalang jalang treganu boh.its was great and awesome trip 4day3nite yg sgt best!! 
ok 21hb frm kuching fly bck KL
from kl ke tganu
trip kami 4 orang , perjalanan bermula dari PUTRA central iaitu naik bus dari Putrjaya, perjalanan lebih kurang 6 jam dan tiba d Paka, kami smpai ja lebih kurang jam 430pm waktu asar. lepas selesai solat apa lagi.zazzzzzzz p pantai paka teruih

ondaway ke Kualee Teggnu, singgah sat kat Pantai uitm Dungun


dungun waterf ront kat tempat nelayan bawa balik ikang

 nice view pantai apa ntah hahahah byk sgt pantai cantik cantik kat Ganu nih

 jom tengok penyu telur, ni muzium penyu area Rantau Abang


 save our Turtle!!

 yeayyyy dpt tengok penyu

 dah sampai Kuala ganu apa lagi tempat wajib p ialah PAsar payaNg
Pasar Payang atau Pasar Kedai Payang (kemungkinan asalnya dari nama perahu payang sejenis perahu nelayan yang memasarkan hasil tangkapan mereka di pasar, ataupun loghat Terengganu untuk Kedai Tempayan) merujuk kepada pasar besar di Kuala Terengganu. Ia merupakan tempat perniagaan tradisional yang popular dikalangan pelancong ke Terengganu.

 Pasar Payang terdiri daripada bangunan kompleks 2 tingkat. Di bahagian bawahnya terdapat gerai basah dan gerai menjual pelbagai kuih-muih traditional negeri Terengganu. Di bahagian atas terdapat pelbagai kedai menjual pelbagai barangan. Ia terletak berhampiran dengan jeti Shabandar dan merupakan tempat persinggahan pelancong yang hendak menaiki bot ke pulau-pulau berhampiran.




 Pasar Kedai Payang terletak di bandar Kuala Terengganu, Terengganu betul-betul mengadap Laut China Selatan. Bangunan pasar ini dua tingkat terbahagi kepada dua jenis barang utama. Bahagian bawah menjual barangan dapur. Sementara tingkat atas menjual pakaian terutama batik Terengganu dan songket tenunan Melayu. sakan jugak kami shopping kat PAsar Payang tu.kain pasang, sampin, key chain, baju kelawaq, seluaq ali baba, tshirt dan mcm mcm buat buah tangan bawa balik kat fmly and student.lepas penat dok shopping kami p Masjid Kristal iaitu tempat had wajib p kalau mai Ganuu



 lepas p lawat Masjid Kristal kami p masuk Taman Tamadun Islam
Taman Tamadun Islam (TTI) adalah sebuah taman tema yang mengetengahkan keunggulan seni warisan dan seni bina Islam dari seluruh pelosok dunia yang terletak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu yang sebelum ini dianggap tidak berpenghuni dan dipenuhi hutan nipah. Taman tema ini merupakan salah satu projek pembangunan ekonomi Wilayah Ekonomi Pantai Timur.

Taman tema yang mula dibina pada Mac 2005 bukan sahaja dikelilingi replika-replika masjid dari serata dunia malah sebuah masjid yang juga mercu tanda baru Kuala Terengganu iaitu Masjid Kristal turut berdiri megah di situ.








Terengganu memang terkenal dengan pantainya yang cantik dan menarik. Memang rugi kalau tak jalan-jalan tepi pantai apabila sampai di Terengganu. Ia merupakan destinasi pelancongan yang harus anda kunjungi apabila bercuti di Terengganu. Memang banyak pantai yang terdapat di Terengganu.
Antaranya ialah seperti Pantai Bukit Keluang, Pantai Air Tawar, Pantai Rhu Sepuluh, Pantai Merang, Pantai Penarik, Pantai Batu Buruk, Pantai Chendering, Pantai Rantau Abang, Pantai Tajung Jara, Pantai Kemasik, Pantai Kijal, Pantai Kelulut, Pantai Teluk Bidara dan Pantai Paka.














penyu 


masjid terapung


kesimpulannya, TERENgganu BEST!!!
insyaallah ada masa nnti kami jalang ganu lagi
...........................................
assalamualaikum