Saturday, February 18, 2017

CABARAN 2017: TRIP BUDGET SABAH DI BAWAH BAYU

Assalamualaikum dan salam percutian
hah ada had xcaya kami p sabah weekend ja. ya kami travel frm kuching flight malam by airasia
jom kami bw anda kemana ja kami pergi percuatian 3hari2malam di Sabah
flight tiket by airasia
KCH - BKI 
BKI -KCH
3 PAX by Airasia : RM 275.24
seorang pax : RM 91.75
tiket pergi balik

 jom ! safely landed KKiA jam 11malam then kami terus jumpa owner kereta sewa
kami sewa kereta saga for 2 days RM 250 and then kami check in budget hotel ja RM 80 PERnight
so dua malam for 2 room : RM 320

11 februari sabtu kami memang dah plan nk ke Kundasang, so lepas subuh siap siap jam 7am kami bertolak ke Kundasang frm Kota Kinabalu. kami chck in area KK town ja. so perjalanan ke Kundasang lebih kurang 2jam. jalan ok tenang je sbb weekend kami pg bukan musim musim cuti skolah atau cuti perayaaan.
 sebelum sampai kita akan melalui kaki gunung Kinabalu best sejuk nyaman. so singgah jap selfie sblm meneruskan ke Kundasang

 ok 1st stop kami kami singgah kat kaki gunung kinabalu, kat sini bagi hiker hiker memulakan pendakian. kami stop for pic ja. xdan nk panjat hehe

 yehaaaaa finallay lepas 2 jam kami tiba di Kundasang, apa lagi kami zaz ke Desa Fairy Farm. Bayaran masuk rm5 seorg. so bertiga rm 15 

Ada apa sini? ada lembu lembu tenusu ada view menarik berlatar belakangkan gunung kinabalu, cuaca memang sejuk, ada fresh milk, ice cream , pizza n souvenir shop






 nyummmmy!!

 lepas snap snap kat Desa Fairy Farm kami singgah pekan Ranau jap tgk hasil hasil tanaman buah dan sayuran di jual. ada jugak kuih muih tradisi Sabah. tp agak mahal skit kat sini. so kalau nak beli better beli kat Pasar philipin d KK. so kami ushar je kat sini x beli apa apa pun ehehe. ok jommmm turun balik ke Kota Kinabalu

 sayur n buah fresh!

 ondaway bck to Kota Kinabalu kami singgah di Rumah Terbalik 

 bayaran masuk RM 10.60 gst laaaa tu 6 kupang tu . so bertiga RM31.80

 hah ni bahagian luar. no camera inside. so posing kat luar umah je la.nice persekitaran yg bersih, 
 boleh la snap snap kat luar. lps tu boleh la masuk ke dlm rumah terbalik.susun atur semua barg brg dan kelengkapan dlm rumah semua terbalik.nice! menarik jugak tp kalau lg byk rumah di bina lgi menarik kot.ni sebuah rumah ja yg ada.

 ni bahagian luar rumah terbalik.ada jugak beberapa item yg diterbalikkan. so boleh laaa wefieeee

snap snap selagi boleh

 ok next!!! 
 rasanya ramai tak tau ada balai seni yg sgt menarik seni bina nya. lepas kami google kami tertarik nkp tgk.so wazeeeee penyelamat kami utk kesini. Masuk kena bayar ya rm3 je. wajib pergi mana mana yg berminat dgn dunia seni ni.


 terdapat byk hasil hasil karya seni dalam balai seni ni. semua nya cantik cantik menarik lawa kacak terbaiikkkkkkkk



 ok lepas p Balai seni tu kami balik hotel sekejap. rest solat lepas tu kami jalan ke Pasar malam dan Pasar Philipine.Pasar malam harga lebih murah berbanding Pasar philipine

 ni suasana pasar malam baru mula

 pasar philipine memang meriahh setiap kali pergi

 antara barang barang yg wajib beli jika ke Sabah ni ialah ikan ikan kering, ikan bilis, kuih cincin, amplang dan mcm mcm lagi

 manik mutiara gelang pandora keronsang meriah ya d Negeri Bawah bayu ni.sila tawar selagi boleh. bai,baik belaka penjual kat Sabah ni. so boleh laa dpt harga murah utk bwa balik sbg hadiah souvenir kpd fmly or kwn kwn

 ok lepas shopping shoping kami p area waterfront makan malam



 seafood mmg heaven kat Sabah ni.kami order sotong ikan kerapu n mix veg
udang dah cemuih makan kat beladin.haha area kami mengajaq pun jenuh seafood. so chill layan
sotong goreng tepung, kerapu tiga rasa n sayur campur sos tiram
sotong 1/2 kg : rm20
ikan kerapu : rm 20
sayur campur : rm 10
air siram limau,+bandung cincau+bandung cincau+ : rm 10
Total : RM 60 
 makan makan makan , lepas makan balik tidoqqqqqq, Next day 12hb pagi ahad flight kami jam 8 frm Kota Kinabalu to Kuching



 alhamdulillah semuanya ok percutian singkat kami.Flight on time dan safely landed Kuching dgn jaya nya. hah ni budget kami ke Sabah keseluruhannya
FLIGHT TICKET : RM 275.24
         HOTEL : RM 320.00
SEWA KERETA    : RM 250.00
DESA FAIRY FARM : RM15.00
RUMAH TERBALIK : RM 31.80
MINYAK KERETA : RM 60.00
TOTAL : RM 952.04 SHJ budget seorang 3hari2malam : RM 320 shj.
OK sekian terima kasih
jumpa lagi for next trip



No comments: